Catalonia & Penedès

 

 

Kort om  Catalonia

På denne kyststripen finner du 8 kjente DO områder. Spesielt ett av disse er kjent i Norge, og da snakker jeg om Penedès. Dette er ett av de tre hovedområdene Vinmonopolet skaffer sin rødvin fra. Penedès ligger ikke lang fra Barcelona, og er derfor verdt ett besøk om du befinner deg i storbyen.

Cataluña er ikke bare kjent for sin tradisjonelle rødvin, men har også stor produksjon av musserende vin, basert på Champagne metoden.

 

Musserende vin, DO Cava

  Cava er ikke noen geografisk appelasjon I tillegg til Penedès er byer i La Rioja, Navarra, Aragòn og Baskerland med, men bare for sine musserende viners skyld.Alle de vinene blir fremstilt etter ”metodo tradicional”, og kjent for champagnemetoden. 

Industrien kontrolleres av to store konsern, Codornìu og Freixenet. De bruker lokale hvite druesorter som til tross for det varme været er fullt i stand til å produsere syrlige viner, og som lager frisk og velbalansert cava, uten at den blir spesielt aromatisk. 

De vanligste druene som brukes til denne vin produksjonen er: Parellada, Xarel-lo og Macabeo ( I Rioja Viura ). Men Chardonnay brukes stadig oftere i blandingene.

 

Bodegas Torres, Penedès.

Torres har dominert distriktets bordvinsproduksjon i mer enn tretti år. Bodegaene i Villefranca de Penedès har vært i slektens eie i 300 år.

Det er Torres ideer og teknologi som har brakt catalonsk vin opp på siden av Rioja som Spanias mest ansette og best distribuerte vin. 

Bodegas Torres har i motsetning fra mange andre, brutt med tradisjoner og har gått nye veier. De har studert i andre land, plantet utradisjonelle druer som Cabernet og Pinot Noir, Chardonnay og Gewurtztraminer. De har åpnet nye markeder på større høyder, tatt i bruk kaldt gjæring i ståltanker og gått over til å lagre mer på flasker.

Altså en helt annen produksjons metode enn vin produsentene i Rioja bruker. 

De tradisjonelle druene i Penedès er stort sett de samme som i Rioja, mest brukt er Garnacha og Tempranillo, som her kalles Ull de Llebre. 

Torres standardmerker, Tres Torres og Gran Sangre de Toro, har en viss fylde og modenhet som skiller dem fra Riojas Reservas. Eik er fremdeles vitig. Torre's toppvin, Gran Coronas Mas La Plana, som er laget av nesten ren Cabernet, smaker som en stoffrik, fruktig, nesten litt dekadent bordeaux.

 

Kjøpe Penedès vin i Norge

I hovedsortiment listen til Vinmonopolet finner du 11 rødviner fra Penedès. Penedès kan bare bruke betegnelsen DO på sine viner, og de fleste er unge viner som er tappet rett på flasker ett kort opphold i ståltanker. Derfor er det lite eike preg på disse vinene, men stor fruktighet.

 
 
Copyright 2008, Kenneth Myhre. All rights reserved.
myhken.com